Uutiset: Vapaaehtoistyö antaa monin tavoin takaisin ja tuo paljon iloa

MARJA ROIHA, Yle
3.12.2021

Ilkhom “Ilkka” Khalimzoda Jyväskylästä on Suomen vuoden vapaaehtoinen: “Vapaaehtoistyö antaa monin tavoin takaisin ja tuo paljon iloa”
Ilkhom Khalimzoda on ollut aktiivinen toimija: koronakriisin aikana hän kokosi monikielisen 30 vapaaehtoisen joukon avuksi kunnille, jotka tarvitsivat vapaaehtoisia infopuhelimiin.

Vuoden vapaaehtoinen Ilkhom Khalimzoda seisoo rakennuksen edessä.

Vuoden 2021 vapaaehtoiseksi on valittu tohtoriopiskelija Ilkhom Khalimzoda Jyväskylästä.

Valinnan tehnyt Kansalaisareena ry korostaa Khalimzodan vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallista ajankohtaisuutta.

Koronakriisin aikana hän kokosi monikielisen 30 vapaaehtoisen joukon avuksi kaupungeille ja kunnille, jotka tarvitsivat vapaaehtoisia infopuhelimiin.

Lisäksi valinnasta päättänyt raati perustelee, että Khalimzoda edistää vapaaehtoistoiminnassa muun muassa maahanmuuttajien osallisuutta.

– En voinut kuvitellakaan, että minut valitaan vuoden vapaaehtoiseksi. Mutta itseään pitää haastaa osallistumalla tällaisiin kampanjoihin – se on yhteisön rakentamisen ja sitoutumisen henki, sanoo Khalimzoda.

Kun Khalimzoda lähti mukaan vapaaehtoistoimintaa, on hän ollut itse aktiivinen: hän on perustanut muun muassa Suomen Kulttuurienvälisen Yhteisön (SKY), jonka tavoitteena on auttaa maahanmuuttajien osallistumista yhteiskuntaan ja tuoda yhteen eri taustoista olevia ihmisiä.

Khalimzoda kertoo, että suomalaiset ystävät ovat antaneet hänelle nimen Ilkka, koska hänen nimensä on melko vaikea lausua.

Tadzikistanista Latvian kautta Suomeen
31-vuotias Khalimzoda on lähtöisin Keski-Aasiasta Tadzikistanista. Hän tuli Suomeen Latviasta, jossa hän asui kymmenisen vuotta.

Khalimzoda muutti perheensä kanssa Suomeen ja Jyväskylään neljä vuotta sitten.

Khalimzoda lähti mukaan vapaaehtoistoimintaan vuonna 2018 tavoitteenaan oppia tuntemaan paremmin suomalaista kulttuuria.

– Vuoden vapaaehtoisen titteliin liittyy luottamusta ja toivoa, ja minun on pidettävä niistä huolta, hän sanoo.

Khalimzoda viimeistelee tohtoriopintojaan Jyväskylän yliopiston Kieli- ja viestintätieteiden laitoksella.

Hän tutkii väitöksessään venäläisten maahanmuuttajien kulttuurista osallisuutta Suomessa ja Latviassa. Lisäksi tutkimus selvittää, miten ihmiset rakentavat siteitä paikalliseen yhteisöön ja kuinka he säilyttävät suhdettaan kulttuuriseen alkuperäänsä.

– Vapaaehtoistyötä ei kannata ajatella ilmaisena työnä vaan toimintana, joka antaa monin tavoin takaisin ja tuo paljon iloa, sanoo palkinnosta onnellinen Khalimzoda.

Raati painotti yhteiskunnallista merkitystä
Vuoden vapaaehtoinen -raati korosti Ilkhom Khalimzodan toiminnan yhteiskunnallisen merkittävyyden tässä ajassa.

Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius kertoo, että Khalimzodan perustamat konkreettiset hankkeet olisivat suoraan kansallisesti hyödynnettävissä.

– Khalimzoda on jo muutamassa vuodessa saanut valtavasti hyvää aikaan edistäessään maahanmuuttajaystävällistä ilmapiiriä ja rohkaissut eritaustaisia ihmisiä sosiaaliseen kanssakäymiseen, sanoo Petelius.

Raadin mukaan Vuoden vapaaehtoinen -kisan kymmenen finalistia kuvasivat tänä vuonna hyvin vapaaehtoistyön kirjoa. Erityismaininnan raati haluaa antaa pitkän linjan vapaaehtoisille, joita finalisteista löytyi monta.

Vuoden vapaaehtoinen palkittiin tänä vuonna kahdeksatta kertaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑